Gyömbéres-szardíniás halsaláta Hozzávalók: 30 dkg nagy szemű bab 3 doboz szardínia 1 fej vöröshagyma 4 sárgarépa 1 babérlevél gyömbér 2 citrom Az előző este beáztatott babot a karikákra vágott sárgarépával enyhén sós, babérlevéllel ízesített vízben puhára főzzük. Leszűrjük, összekeverjük a lecsöpögtetett szardíniával, a reszelt gyömbérrel és a karikákra vágott vöröshagymával. Fél citrom levét összekeverjük szardíniaolajjal és meglocsoljuk vele a babot. Citromkarikákkal tálaljuk. Juliska néni bablevese Hozzávalók: 30 dkg tészta 15 dkg apró szemű bab 2 fej vöröshagyma 1 sárgarépa 1 zöldség zöldpetrezselyem 4 gerezd fokhagyma 2 ek. pirospaprika bors babérlevél citrom Az előző este beáztatott babot a karikákra vágott sárgarépával zöldséggel, az apróra vágott vöröshagymával, zöldpetrezselyemmel és zúzott fokagymával, babérlevéllel, borssal és paprikával enyhén sós vízben puhára főzzük. Főtt tésztával tálaljuk. Ki-ki tetszése szerint citrom levével ízesíti. Szardíniás-káposztás babsaláta Hozzávalók: 30 dkg nagy szemű bab 3 doboz szardínia 1 fej vöröshagyma 4 sárgarépa 1 babérlevél fél citrom 1 kis fej káposzta Az előző este beáztatott babot a karikákra vágott sárgarépával és az apróra vágott hagymával enyhén sós, babérlevéllel ízesített vízben puhára főzzük. Leszűrjük, összekeverjük a lecsöpögtetett szardíniával. Fél citrom levét összekeverjük szardíniaolajjal és meglocsoljuk vele a babot és a lereszelt vagy nagyon vékonyan felszeletelt fejes káposztát. Gombás tészta Hozzávalók: 50 dkg tészta 50 dkg gomba 4 szem olivabogyó 2 fej vöröshagyma 2 ek. pirospaprika 3 ek. olivaolaj só bors curry Az apróra vágott gombát és vöröshagymát olajon kevés vízben megpároljuk. Közben sóval, borssal és curry-vel ízesítjük. Enyhén sós vízben megfőzzük a tésztát, majd leszűrjük. A gombaöntettel tálaljuk és karikára vágott olajbogyóval díszítjük. Sárgarépatál Hozzávalók: 40 dkg sárgarépa 1 szál póréhagyma tengeri só bors 2 ek. olivaolaj 1 citrom A karikára vágott póréhagymát és a sárgarépát enyhén sós vízben, néhány cseppnyi olaj hozzáadásával megpároljuk, majd borssal ízesítjük. Olivaolajjal és citromlével leöntjük, jól összekeverjük. Hidegen tálaljuk. Pannon köret Hozzávalók: 40 dkg csemegekukorica 3 sárgarépa 15 dkg káposzta zöldpetrezselyem 3 ek olaj tengeri só bors A kockákra vágott káposztát, karikára vágott sárgarépát és az apróra vágott petrezselymet, a csemege kukoricát megpároljuk, megsózzuk, megborsozzuk. Hidegen tálaljuk. Zöldséges hajdina Hozzávalók: fél kg hajdina 1 kis fej vöröshagyma 1-2 ek vegamix fél kg vegyes zöldségféle (répa, zeller, káposzta, zöldpaprika) A vöröshagymát olajon megdinsztelem. Tetszés szerint zöldségeket teszek hozzá apró kockára vágva. Együtt párolom rövid ideig. 1,3 liter vízzel felengedem és teszek bele ételízesítőt. Felforralom. Beleteszem a hajdinát. Addig főzöm, míg a vizet el nem főtte. A végén apróra vágott petrezselyem- vagy zellerzöldet teszek hozzá. 5 percre lefedem. Sajtos zöldbab Hozzávalók: 1 üveg zöldbab 15 dkg óvári sajt 15 dkg juhtúró 2 dl tejföl 3 dkg vaj 1 csokor kapor só Apróra vágom a sajtot, a túrót elmorzsolom és a lecsorgatott zöldbabbal összekeverem. Megsózom és hozzáadom az apróra vágott kaprot. Kivajazott tűzálló tálba öntöm, megkenem a megsózott tejföllel és forró sütőben 10 percig sütöm. Zöldborsós nokedli Hozzávalók: fél kg zöldborsó fél kg liszt 3 tojás egy nagy vöröshagyma 1 pohár tejföl 1 ek vegamix 2 zöldpaprika és paradicsom pirospaprika só olaj kevés Piros Arany krém Az olajon üvegesre párolom az apróra vágott hagymát. Meghintem pirospaprikával, belevágom a friss paradicsomot és zöldpaprikát, kevés vízzel felöntöm, majd beleteszem a zöldborsót, az ételízesítőt, sót, Piros Aranyat. Ezután 10-15 percig lassú tűznél főzöm, míg a zöldborsó meg nem puhul. A lisztből, tojásból, sóból és vízből galuskát készítek. Kifőzöm és leszűrés után a zöldborsóba vegyítem. Az egészet összekeverem egy pohár tejföllel és azonnal tálalom. Narancs-almatorta Hozzávalók: 25 dkg teljes kiőrlésű liszt kis só fél kk sütőpor 5 dkg margarin 1 kk reszelt narancshéj kevés víz édesítő Töltelékhez: 4 alma összevágva 25 dkg megfelezett kajszibarack (őszibarackbefőtt is jó lé nélkül) 2 db szeletelt narancs méz A lisztet, sütőport, sót, margarint, narancshéjat víz hozzáadásával lágy tésztává gyúrjuk össze. 30 percig pihentetjük, majd kibéleljük vele a tortaformát. Villával megszúrkáljuk, majd előmelegített sütőben 200 fokon 5 percig sütjük. A töltelékhez 10 percig fedő alatt pároljuk az almát, barackot a szeleteléskor kifolyt lével, majd simára turmixoljuk. A gyümölcsturmixot is a tortaformába öntjük, tetejére rakjuk a narancsszeleteket és még 20-25 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni. Felolvasztott mézzel vonjuk be a tetejét. A tortát melegen, kefírrel leöntve is tálalhatjuk. (Én kihagytam a narancsot és a narancshéjat és mézzel sem vontam be, tettem viszont bele almássütemény-fűszerkeveréket. Reggel sütöttem, estig a sütőben hűlt, és nagyon finom lett.) Tonhalas tészta Hozzávalók: 2 tonhalkonzerv 1vöröshagyma sűrített paradicsom tejföl A tonhalkonzerv olajában megdinsztelem a hagymát. Hozzáteszem a tonhalat, a sűrített paradicsomot és a tejfölt. Melegen ráöntöm a tésztára, esetleg sajttal is megszórom. Nagyon hamar kész és finom. Gölődin leves (szegény ember eledele) Hozzávalók: 3 nagy fej vöröshagyma,1 gerezd fokhagyma,só,1kg burgonya 15-20dkg liszt, 1 tojás, őrölt bors , olaj, 2kk pirospaprika Készítés: A hagymát nagyon apróra vágjuk, majd az olajon aranysárgára pároljuk. A tűzről lehúzva, ha kicsit hűlt, megszórjuk pirospaprikával. Közben a burgonyát enyhén sós vízben puhára főzzük. A burgonya a levét a hagymára öntjük. A burgonyát még melegen áttörjük, s amíg hűl, a hagymát főzzük a krumpli levével csendes tűzön. Tegyük bele a fokhagymát, borsot. Gölődinek: A burgonyát összegyúrjuk a liszttel, tojással, sót, borsot teszünk hozzá, kis diónyi gombócokat formázunk belőle. Ha a hagyma meg puhult (nagyon) beletesszük a gombócokat, amikor mind feljött a leves tetejére akkor kész. Tálaláskor petrezselyem zöldet lehet rászórni. Igen jó tejföllel is. Ötlet a gölődin leveshez: ha jelentősebb mennyiségű krumplit főzünk, levét mindig tegyük el gölődin levesnek. Ugyanígy járhatunk el a kifőtt tészta levével is. Köles ételek: Készítésekor ajánlatos betartani az alábbi szabályt: Főzés előtt mossuk meg a kölest, szárítsuk meg. Forró olajon pirítsuk, egészen addig, amíg nem kezd el „pattogni”. Ha hagymát is pirítunk, beletehetjük a kölest akkor, amikor a hagyma már majdnem készen van. Köles leves (tejtermékkel): 1 kis fej hagyma 1 dl olaj Édes-nemes pirospaprika Ételízesítő 1 db babérlevél 1 dl hántolt köles 1 evőkanál 10 %-os ecet 2 dl tejföl 1 púpozott evőkanál liszt A hagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. Az olajat felforrósítjuk, és megpirítjuk rajta a hagymát. Hozzáadunk egy kevés pirospaprikát. Összekeverjük, és felengedjük 2,5 l hideg vízzel. Sóval, borssal, ételízesítővel és a babérlevéllel ízesítjük. Belekeverjük a kölest, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve megfőzzük. Vigyázzunk, hogy ne fusson ki! Ha futna, kevés hideg vizet öntünk hozzá. Amikor elkészült, belekeverjük az ecetet. (Lehűlés után a köles nagyon megdagad.) A tejfölt összekeverjük a liszttel, és a leveshez keverjük. Összeforraljuk, és tálaljuk. Kölesleves más módon (tejtermék nélkül): 1 kis fej hagyma 2 gerezd fokhagyma zöldségfélék: répa, zeller, petrezselyemgyökér, karalábé (kockára / karikára vágva) 1 nagyobbacska krumpli (nagyon apró kockára vágva) 1 dl olaj só 10 dkg hántolt köles zellerlevél petrezselyemlevél Forró olajon megpirítjuk a kölest, rádobjuk a többi hozzávalót (zöldségfélét, krumplit) és fedő alatt pároljuk, gyakran kavarva. Ha már „jól adja az illatát”, kevés liszttel meghintjük, felöntjük 2 l vízzel. Ha megfőtt, levesszük a tűzról, 2 szál zellerlevelet, egy csokor petrezselyemlevelet teszünk bele, és tálalás előtt lefedve még 20 percig állni hagyjuk. Köleskása (tejtermék nélkül): 1 nagy fej hagyma 1 dl olaj (olíva, napraforgó, tökmag: mindhárom más-más ízt ad) 3-4 gerezd fokhagyma 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem levél 10 dkg hántolt köles só ízlés szerint bors A megforrósított olajon aranysárgára pirítjuk a hagymát. Ha kész, hozzátesszük az apróra vágott fokhagymát és a petrezselyemlevelet, frissen darálunk rá borsot. Beletesszük a kölest, megsózzuk és 4 dl forró vízzel felöntjük. Lassú tűzön főzzük, 15 percig, (kevergessük, hogy le ne kapjon) ez után a tűzről levéve bebugyoláljuk, s hagyjuk még puhulni. Önmagában is jó étel, de finom, ha grillezett zöldséget, vagy párolt zöldséget adunk mellé, vagy keverünk bele. Más és más íz hatást érünk el a különféle fűszerekkel. Illik hozzá a kakukkfű, a lestyán, a majoránna. Kölesfasírt (tojással): Az előző recept alapján elkészítjük a köleskását. Majorannával fűszerezzük. Hozzákeverünk 1 tojást, és annyi (kevés) lisztet, hogy egy jó sűrű massza legyen belőle. Forró olajba szaggatjuk olajozott kanállal. Mindkét oldalán szép arany barnára sütjük, főzelékekhez feltétnek, de önmagában is finom. Különleges ízhatást érhetünk el, ha más fűszereket adunk hozzá. Nagyon jó pl. szerecsendióval. Ez esetben természetesen a majoránna elmarad. Paradicsomos kölesgombóc: 8 dkg kölest megpirítunk, 2,5 dl sós vízben megfőzzük. Ha kihűlt, hozzáadunk párolt vöröshagymát, kevés fokhagymát, tojást, borsot, s gombócokat formázunk. Beletesszük a paradicsomszószba, még kb 10 percig együtt főzzük. Édes köleskása (tejtermék nélkül): 10 dkg köles méz aszalt gyümölcsök 10 dkg kölest megmosunk, megszárítunk, zsiradék nélkül kissé megpirítjuk, felöntjük 4 dl vízzel, ízlés szerint mézet teszünk hozzá. Gyenge tűzön főzzük, ha kész, hozzá keverünk mazsolát, aszalt gyümölcsöt, lefedve még állni hagyjuk kicsit. Igen jóízű friss gyümölcsökkel is. Édes köleskása más módon (tejtermékkel): Úgy készül, mint az előző, csak víz helyett tejjel. Különösen ízletes, ha a végén 1 dl felvert tejszínnel keverjük. Kölesfelfújt (tejtermékkel tojással): Az előzőek szerint elkészítjük az édes kását. Hozzáadjuk a 2 tojás sárgáját,a fehérjét felverjük habnak, ezzel óvatosan összekeverjük, forró sütőben megsütjük. Baracklekvárral tálaljuk. Köleskásás lepény (tejtermékkel) : Tészta: 5 dkg kölest 2 dl tejben (a tejbe 1-2 evőkanál mézet vagy 1 ek cukrot tegyél) 7-8 percig főzünk, majd hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, 40 dkg liszttel, 2,5 dkg kevés cukros tejben felfuttatott élesztővel, 1 ek sóval és annyi tejjel (sörrel) amennyit felvesz, összedolgozzuk és hagyjuk megkelni. ( esetleg mehet bele egy kevés olaj, 1-2 ek, ha lepénynek készül) Ha megkelt, tepsi méretűre kinyújtjuk, egy sodrófa segítségével a olajozott, lisztezett tepsibe tesszük.  Ha több kölest főzünk bele, akkor több tej kell, mert a köles felszívja a tejet. Rávaló: 3-4 közepes méretű répát felkarikázunk, 4-5 gerezd fokhagymát felszeletelünk és olajon megpároljuk. Mehet rá kakukkfű, vagy szurokfű, vagy ízlés szerint más. Ki hogy szereti. 3-4 kisebb zsenge cukkinit ugyanígy elkészítünk. Rászórjuk a tésztára. 4-5 tojást, 1 kis doboz natúr joghurtot, 2-3 dl tejfelt és 15-20 dkg reszelt sajtot + a zöldségnél visszamaradt fűszeres olajat összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, és rákanalazzuk a zöldségek tetejére. Sütőben megsütjük. (nem a legerősebben) Akkor jó, ha kicsit barna lesz a teteje. A tésztából lehet fűszeres cipót, kifliket, zsemlécskét, kalácsot, akármit csinálni. Cipó: cipóra formázzuk a tésztát, 180 fokon sütjük, ha az illatát érezzük, lassan már jó lesz. Kifli: a tésztát kinyújtjuk, négyszögeket vágunk, (megkenhetjük fűszeres vajjal), kifli formára sodorjuk, közepes tűzön sütjük Kalács: a tésztát kinyújtjuk, dió/mák/túró tölteléket teszünk rá, vagy meghintjük kakaóval, esetleg mazsolával, felsodorjuk. Hármas fonat is készülhet, akár egyben, akár kis egyszemélyes adagonként. Finom, ha töltött batyut csinálunk belőle. A batyukat zöldségekkel tölthetjük meg például. Ha nem teszünk bele sót, akkor gyümölccsel is nagyon finom lepény lehet belőle. Zöldfűszeres köles kalács: A tészta ugyanaz, mint a lepénynél, de olajt nem kell beletenni. Ha megkelt, kinyújtjuk vékonyra, kevés vajjal megkenjük, és különféle apróra vagdalt zöldfűszerrel megszórjuk. Majd felgöngyöljük, koszorú alakban tepsire tesszük. Éles késsel bevagdaljuk 2-3 centiméterenként. Tetejét tejjel megkenjük és közepes tűzön megsütjük. Sütés közben a bevágások szépen kinyílnak, olyan lesz, mint egy korona.. Ugyanezt kisebb darabokban, zsemleformában is megcsinálhatod. Nem kell feltétlenül bevagdosni sem.