Kedves Testvérek! sticky icon

Szeretnék meggyújtani egy szimbolikus mécsest, ami 24 órán át ég, jelezve, hogy az Egri Görögkatolikus Szervezőlelkészség területén a bizánci rítusú hívek imádkoznak Hazánkért és a világért, hogy megálljon ez a járvány.

Hramota: halottak szombatja sticky icon

A keleti egyházban kialakult az az igény, hogy az egyház eltávozott tagjai is jelen legyenek a liturgián. Kezdetben a hramotát azokért az elhunytakért végezték, akik keresztény imádság (temetés) nélkül távoztak az élők sorából (pl. tengerészek, harctéren elesettek, pestisjárvány áldozatai.)
Az egyházi naptár öt emléknapot ír elő, ezek a halottak szombatjai, amikor a hramota szertartását végzik: a húshagyó vasárnap előtti szombat, nagyböjt 2., 3., 4. szombatja és a pünkösd előtti. A halotti liturgia után parasztázt vagy panachidát végeznek, és a halotti könyörgésekben felolvassák az elhunytak neveit. Ezeket a hívek előzetesen - némi adomány ellenében - feljegyeztetik.

Rendhagyó hittanóra

Időpont: 
2020. Május 23. - 14:00
Helyszín: 
Ostoros, Arany J. út 8.

Közösségünk gyermekeinek "kihelyezett" hittant tart Balázs atya a parókián. Aki szeretne a szombati (05.23.) programon részt venni, jelezze csütörtökig szervezőlelkészünknek! Örömteli találkozást kívánunk!

Ünnepi Szent liturgia - Mennybemenetel ünnepe

Időpont: 
2020. Május 21. - 17:00
Helyszín: 
Eger, Kossuth Lajos út 8.

Jézus a feltámadását követő negyvenedik napon apostolai szeme láttára felment a mennybe. Ennek az ünnepnek az elterjedt neve az áldozócsütörtök, ami arra utal, hogy régen eddig tartott a húsvéti szentáldozás ideje.

Paraklisz a járvány megszűnéséért

Időpont: 
2020. Május 7. - 17:00
Helyszín: 
Eger, Kossuth Lajos út 8.

Elmélkedés az online liturgiáról

Mostanában lehet olvasni az interneten a koronavírus okozta zavar „áldásairól”, hogy lelassul felpörgetett életünk, a családok többet lehetnek együtt...

Miközben van ilyen hozadéka a világjárványnak, kevésbé áldásos gyakorlat honosodik meg Egyházunkban a szükség miatt.

Jézus ikon

Közelgő események

A Lexikonból

Az Istenszülő Szűz tiszteletére írt szertartások közül kettő terjedt el nálunk: a Paraklisz és az Akathisztosz. Mindkettőt búcsújárás alkalmával, illetve május és október...