Ön itt van most:Paróchus blog

Paróchus blog


Az egyházközség paróchusának gondolatai, elmélkedései, jegyzetei.

„Aki engem lát, látja az Atyát is”

Keleti Egyházunk múlt héten, a nagyböjt első hetén ünnepelte az „Ortodoxia vasárnapját”. Ezen a napon emlékezünk meg az ikonrombolás eretneksége felett aratott győzelemről. Talán érdemes végiggondolnunk miért olyan fontos ez a győzelem, hogy egyenesen az ortodoxia, azaz az igaz hit győzelmeként tekintünk rá. Az ikonrombolás ugyanis ma is zajlik, más eszközökkel.

Nagyböjti feladatok

27 lehetőség a nagyböjti lelki elmélyüléshez.

1. Olvass a Keleti Egyház lelkiségének megfelelő irodalmat a nagyböjt folyamán! Szerdán és pénteken böjtölj szigorúan! (Állati eredetű táplálék nélkül)

2. Mindennap imádkozz a Triódból (Nagyböjti énektár), és hetente egyszer hétköznap is vegyél részt valamilyen templomi szertartáson! (Előre Megszentelt Áldozatok Liturgiája, Imaóra, Vecsernye, vagy a szombati Hramotás Szent Liturgia)

3. Tartsd meg a böjtöt húsmentesen, szerdán és pénteken szigorúan, mellőzve a tejterméket, tojást! Szerdán vagy pénteken imádkozd el Krisztus Urunk kínszenvedésének Akatisztoszát.

A Lourdes-i jelenés kapcsán

Kedves Testvérek!

Keleti Egyházunk annyi szép imát ismer az Istenszülő közbenjárására, dicséretére, hogy pusztán e birtokunkban levő lelki kincs is feljogosítana bennünket arra, hogy figyeljünk az Ő jelenéseire, könnyezéseire, és szüntelenül imádkozzunk azzal az igénnyel, hogy megértsük kéréseit.

Gyógyszerkészítő Szent Anasztázia nagyvértanúnő emléke – December 22., A készület harmincnyolcadik napja

„Örvendj, Izajás, hallgasd az Úr igéjét! * Prófétálj Szűz Máriáról! * A bokor lángol, de az istenség fénylő tüzében el nem ég. * Készülj Betlehem, tárd ki kapudat, Éden, * bölcsek, induljatok, hogy megláthassátok a jászolban, pólyában lévő Üdvözítőt, * akit csillag jelzett a barlang fölött! * Ő az életadó Úr, * aki üdvözíti a mi emberi nemünket.” (Alkonyati zsolozsmán)

Nikodémiai Szent Julianna vértanúnő emléke – December 21., A készület harminchetedik napja

„Készülődj föl Betlehem: * mindnyájunk számára megnyílik az édenkert! * Ékesítsd föl magad, Efráta, * mert a barlangban az élet fája sarjad ki a Szűztől; hiszen az ő méhe szellemi paradicsommá válik, * melyben az isteni ültetvény díszlik, * melyről ha eszünk élni fogunk, * s nem halunk meg mint Ádám. * Krisztus születik, * hogy elesett képmását fölemelje.” (Tropár – Az előünnepé 4. hang)

Közelgő események

A Lexikonból

Leülő-ének. A "leülő-t" bezáró tropársor, melyet a zsoltárolvasás meghallgatása után ugyancsak ülve...