Ön itt van most:Paróchus blog / Nagyböjti feladatok

Nagyböjti feladatok


By Demkó Balázs - Posted on 27 február 2017

27 lehetőség a nagyböjti lelki elmélyüléshez.

1. Olvass a Keleti Egyház lelkiségének megfelelő irodalmat a nagyböjt folyamán! Szerdán és pénteken böjtölj szigorúan! (Állati eredetű táplálék nélkül)

2. Mindennap imádkozz a Triódból (Nagyböjti énektár), és hetente egyszer hétköznap is vegyél részt valamilyen templomi szertartáson! (Előre Megszentelt Áldozatok Liturgiája, Imaóra, Vecsernye, vagy a szombati Hramotás Szent Liturgia)

3. Tartsd meg a böjtöt húsmentesen, szerdán és pénteken szigorúan, mellőzve a tejterméket, tojást! Szerdán vagy pénteken imádkozd el Krisztus Urunk kínszenvedésének Akatisztoszát.

4. Egész nagyböjt folyamán mindennap imádkozd el Szíriai Szent Efrém fohászait a 12 metániával és leborulásokkal! Tartsd meg szigorúan a szerdát és a pénteket, és vegyél részt legalább egy héten egyszer az Előre Megszentelt Áldozatok Liturgiáján!

5. Olvasd el a nagyböjt folyamán a négy Evangéliumot az Apostolok Cselekedeteivel, és böjtölj szerdán és pénteken szigorúan.

6. Olvass Szentéletű Porfiriosz atyától a nagyböjt folyamán, és imádkozz mindennap 100 Jézus-imát. A böjtöt tartsd meg húsmentesen és adakozz a szegények javára.

7. Imádkozd el Krétai Szent András bűnbánati kánonját a nagyböjt folyamán. (A nagyböjt közepén a Nagy Hódolatot végezni fogjuk.) Tartsd meg a szerda és pénteki böjtöket szigorúan, és szombatonként imádkozd el az Istenszülő Szűz Mária Akatisztoszát!

8. Különösen vigyázz a nyelvedre, hogy senkiről ne mondj rosszat, senkit ne ítélj el! Ha ez nem sikerülne, gyónj és imádkozz mindazokért akik ellen szóban vétkeztél!

9. Egész nagyböjt folyamán minden nap imádkozd el Szíriai Szent Efrém fohászait, és tartsd meg szigorú böjtben (állati eledeltől mentesen) a hétfőt, a szerdát és pénteket.

10. Törődj lelked és tested épségével! Olvass lelki irodalmat. (pl. Hészükhaszta József „Az Isten megismeréséről” c. könyvét) és imádkozd a Jézus-imát mindennap. Aludj eleget, hetente kétszer sportolj valamit és hetente egyszer szigorúan, kenyéren és vízen böjtölj a bűnök bocsánatáért.

11. Adakozz az oltár javára a nagyböjt folyamán! Hozz egyszer egy üveg olívaolajat, bort, tömjént, lámpaolajat és lisztet a proszforához! Olvasd el a nagyböjt folyamán a Példabeszédek könyvét, Jób könyvét, és hetente egyszer vegyél részt templomi szertartáson, a vasárnapon kívül!

12. Tartsd meg a böjtöt a böjti napokon szigorúan! Legyél csendben, hétfőn, szerdán és pénteken és csak annyit használd a számítógépet, amennyit a munkád kíván! Ne legyen az időd elfecsérlője és szórakozásod! Olvasd el a nagyböjt folyamán a zsidókhoz írt levelet, valamint Szent Péter két levelét és Szent Jakab apostol levelét!

13. A nagyböjt folyamán minden héten egyszer végezd el a lelkiismeret-vizsgálatot a nyolc boldogság alapján! (Az imakönyvben található.) Mindennap imádkozd Szíriai Szent Efrém imáját a metániákkal együtt! Adakozz a szegények javára!

14. Imádkozz a nagyböjt folyamán mindennap az üldözést szenvedő keresztényekért, és hetente egyszer böjtölj a hitükért bebörtönzött keresztények szabadulásáért! Olvasd el a „Keresztényüldözés A 21. Század Elején” c. könyvet!

15. Hetente egyszer hétköznap is vegyél részt valamilyen templomi szertartáson! Böjtölj hústalanul a nagyböjt folyamán. Vendégségbe is csak úgy menj, jelezd, hogy böjti időszak van. Valld meg hitedet és ne oldd fel böjti fogadalmadat! Ajánld küzdelmeidet azokért a családtagjaidért, akiknek a legjobban szükségük van a megtérésre, vagy Isten kegyelmére!

16. Kérj a paptól lelki olvasmányt a nagyböjtre! Imádkozz mindennap valamilyen kisebb szolgálatot (Imaóra, Akatisztosz, Kis-esti zsolozsma). Böjtölj szigorúan szerdán és pénteken!

17. Mindennap imádkozz a Triódból (Nagyböjti énektár) és hetente egyszer hétköznap is vegyél részt valamilyen templomi szertartáson! Böjtölj szerdán és pénteken tej és tojás nélkül, csak növényi táplálékkal!

18. Iktatsd be lelki életedbe a Vecsernyét! Ha itthon tartózkodsz, vegyél részt az egyházközségben végzendő vecsernyéken! Olvasd el a nagyböjt folyamán Sámuel első és második könyvét, és böjtölj egy héten egyszer szigorúan az egyházközség valamennyi tagjáért!

19. Imádkozd a Jézus-imát mindennap (legalább 100-at)! Böjtölj szellemi böjttel! Ne beszélj senki ellen, ne nézz tévét a böjti napokon és ne igyál alkoholt a nagyböjt folyamán! Olvasd el Szent János evangéliumát és Szent Pál apostol összes levelét húsvétig!

20. Egész nagyböjt folyamán mindennap imádkozd el Szíriai Szent Efrém fohászait a 12 metániával és leborulásokkal! Minden böjti napon tegyél jót valakivel! Keresd a módját és teljesítsd!

21. Vegyél részt legalább egy héten egyszer az Előre Megszentelt Áldozatok Liturgiáján! Imádkozz minden nap legalább 33 Jézus-imát Szíriai Szent Efrém fohászaival!

22. Olvass lelki irodalmat! (Pl. „Cleopa Atya Szól Hozzánk”.) Böjtölj hétfőn, szerdán és pénteken állati eredetű táplálék nélkül!

23. Tartsd szem előtt: „…Ha valaki beszédében nem vétkezik, az tökéletes ember…” (Jak 3, 2) Ne szólj meg senkit, ne ítélj el senkit, és ha hallasz is ilyet, imádkozz azért, aki ebben könnyelmű! Tartsd meg a böjtöt hústalanul húsvétig! Mindennap végezd el Szíriai Szent Efrém imáját!

24. Olvasd el az Athoszi Atyák történeteit húsvétig és imádkozd mindennap félrevonulva a Jézus-imát (100-at)!

25. Vegyél részt a Hramotás Szent Liturgiákon, és hozz a szertartásra egy kalácsot! Olvasd el húsvétig a négy evangéliumot!

26. Imádkozz a nagyböjt folyamán mindennap az egyházközség tagjainak hitbeli gyarapodásáért! Hetente egyszer – vasárnapon kívül - vegyél részt templomi szertartáson!

27. Ismerd meg jobban hitedet! Kérj lelki olvasmányt a paptól! Legalább 100 Jézus-imát imádkozz el minden nap a nagyböjt folyamán! Ne egyél édességet húsvétig!

Címkék

Közelgő események

A Lexikonból

Az Istenszülőt köszöntő...